Pondělí, 25 března, 2024
DomůPodnikáníShell se plánuje přestěhovat do Británie, nizozemská vláda je nepříjemně překvapená

Shell se plánuje přestěhovat do Británie, nizozemská vláda je nepříjemně překvapená

Nizozemskou vládu „nepříjemně překvapily“ plány energetického gigantu Royal Dutch Shell přesunout své oficiální sídlo do Británie a zkrátit svůj název na Shell. Uvedl to v pondělí ministr hospodářství Stef Blok.

Britsko-nizozemský koncern informoval, že plánuje přesunout svou daňovou rezidenci i generálního ředitele z Nizozemska do Spojeného království a po 130 letech vypustit Royal Dutch ze svého názvu.

Kabinet záměr hluboce lituje
Nizozemské ministerstvo hospodářství uvedlo, že firma „informovala kabinet o svém záměru přestěhovat se do Spojeného království“.

„Jsme z toho nepříjemně překvapeni. Kabinet tohoto záměru hluboce lituje,“ uvedl v prohlášení na sociální síti Twitter ministr Blok.

„Jednáme se společností Shell o vlivu tohoto kroku na pracovní místa, kritická investiční rozhodnutí a udržitelnost,“ řekl Blok.

„Shell nás ujistil, že personální důsledky tohoto rozhodnutí se omezí na přesun několika členů vedení a představenstva z Nizozemska do Spojeného království,“ dodal.

Neúspěchy Shellu v Nizozemsku
Plán Shellu změnit svou strukturu následuje po několika neúspěších v Nizozemsku v uplynulých měsících. Nizozemský soud v dubnu nařídil Shell, aby snížil emise skleníkových plynů, což představuje průlomové vítězství klimatických aktivistů.

Shell musí do roku 2030 zredukovat emise uhlíku o 45 procent, jelikož přispívá k „hrozným“ důsledkům klimatických změn, rozhodl soud v Haagu.

A v říjnu oznámil největší nizozemský penzijní fond ABP, že přestane investovat do všech společností produkujících fosilní paliva včetně Shell.

Plány Shellu jsou pro Nizozemce další ranou poté, co gigantický výrobce spotřebního zboží Unilever loni oznámil, že se stal plně britskou společností.

Další články autora
- Reklama -PR článek

Nejnovější články