Středa, 10 dubna, 2024
DomůPodnikáníMusk prodal další akcie Tesly za skoro 690 milionů dolarů

Musk prodal další akcie Tesly za skoro 690 milionů dolarů

Generální ředitel společnosti Tesla Elon Musk prodal další část akcií, které vlastní v podniku. Vyplývá to ze dvou hlášení, které miliardář v pátek předložil federální Komisi pro cenné papíry a burzy (SEC).

Musk prodal zhruba 640 tisíc kusů akcií za zhruba 687,3 milionu amerických dolarů (USD). Za tento týden dosud z prodeje podílů utržil asi 5,69 miliardy USD.

Musk během uplynulého víkendu oznámil, že se chystá prodat 10 % akcií, které vlastní ve výrobci elektrických aut. Tvrdí, že se tak rozhodl, aby vyhověl kritikům, podle kterých neplatí spravedlivý podíl na daních. Musk vlastní v podniku přibližně 17 % z jedné miliardy vydaných akcií.

Miliardář uvedl, že se bude řídit výsledky ankety na Twitteru, v níž jej 58 % z více než 3,5 milionu hlasujících vyzvalo k prodeji akcií. Šéf Tesly tvrdí, že anketu zorganizoval v reakci na výzvy některých demokratů, aby miliardáři platili daně, když cena akcií v jejich vlastnictví roste, přestože je neprodávají.

Podle agentury AP hodnota Muskova majetku ve formě takzvaných „nerealizovaných zisků“ představuje zhruba 300 miliard USD. Společnost Tesla, ve které má Musk prostřednictvím akcií uloženou velkou část svého majetku, mu nevyplácí plat v hotovosti.

„Mám pouze akcie, takže jediný způsob, jak osobně zaplatit daně, je prodat akcie,“ napsal Musk v době vyhlášení ankety.

Další články autora
- Reklama -PR článek

Nejnovější články