Pondělí, 25 března, 2024
DomůInvesticeČeský svaz průmyslu požaduje, aby stát zajistil dostatek elektřiny a plynu pro...

Český svaz průmyslu požaduje, aby stát zajistil dostatek elektřiny a plynu pro firmy

Je nutné nastavit funkční kurzarbeit, který krátkodobě firmám pomůže překonat krizové období.

Uvedl to prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslav Hanák po úterním jednání Rady hospodářské a sociální dohody. tripartity, informuje zpravodajka TASR v Praze.

„Očekávám, že se konečně naplní a pohne kurzarbeit,“ řekl Hanák. Český ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka potvrdil, že vláda v této otázce připravuje první kroky.

Firmy začínají omezovat provoz
Zástupci zaměstnavatelů chtějí od vlády efektivní a rychlou pomoc. „Firmy se snaží učinit maximum opatření, aby se nedostaly do ztráty,“ uvedl Hanák s tím, že pokud už podniky začínají omezovat investice či provoz, není to dobrý signál.

Podle prezidenta svazu je také klíčové, aby stát zajistil dostatek elektřiny a plynu pro firmy. Ocenil jednání ministra průmyslu a obchodu Josefa Síkely v Bruselu. „Věřím, že Rada EU, která bude zasedat, přijme doporučení, která předložilo české předsednictví,“ dodal Hanák.

Jurečka potvrdil, že vláda ve středu (14. 9.) zfinalizuje podporu s cenami energií pro velké firmy. V úterý rozhodla o zastropování cen elektřiny a plynu pro maloodběratele.

Vláda nepozvala odbory k jednání o cenách energií
V této souvislosti vládu kritizoval předseda odborářů Jozef Středula. Uvedl, že zástupce odborů kabinet nepozval k jednání o stanovení stropu na ceny energií. „Odbory nebyly v žádné fázi přípravy komunikovány. Považuji to za špatné,“ řekl Středula.

Kromě energií mluvili zástupci jednotlivých stran tripartity io návrhu státního rozpočtu na rok 2023. Ten počítá s deficitem 270 miliard korun. Návrh byl však připraven ještě před schválením stropu na ceny energií a jiných opatření, proto se jeho podoba bude měnit.

Další články autora
- Reklama -PR článek

Nejnovější články